Barn Kaste-projektet samlade professionella till Tammerfors

17.11.2015 kl. 15:52
Trots att några Barn Kaste projekt ännu fortsätter under nästa år, så ordnades projektets avslutningsseminarium i Tammerfors i början på november. Nedan finns ett inte heltäckande plock från dessa två givande dagar

Tvådagarsseminariet med rubriken Pitkäjänteistä työtä lasten, nuorten ja perheiden hyväksi samlade närmare 250 professionella inom området. Bland deltagarna fanns både utvecklare, praktiker och ledare, både från den offentliga, tredje- och den privata sektorn. På programmet fanns resultat och reflektioner från utvecklingsarbete, främst från Kaste-projekten, men också kring hur man i Eksote har skapat en ny modell för servicen. Dessutom fick vi glimtar om framtida utveckling i form av information och tankar om det kommande spetsprojektet och modellen för servicehelheten gällande servicen för barn, unga och familjer samt i form av professor Kimmo Jokinens föreläsning om förändringar i den finländska familjen. Efter öppningsorden från Social och hälsovårdsministeriet och Tammerfors stad, deltog också barn från ungdomsparlamentet i Tammerfors, med att påminna oss om bland annat om saker som barnen värdesätter och bland annat önskar av oss vuxna. 

Professor Tuula Tamminen fortsatte på det temat i sin föreläsning. Hon tog fasta på föräldrarnas och andra vuxnas ansvar och uppgifter med tanke på interaktionen med barn. Interaktionen med vuxna utgör en del i barnets uppväxt. Att växa upp kan ses som ett hopp ut i tomma intet och de vuxnas uppgift är att trygga att hoppet blir säkert. I interaktionen med vuxna lär sig barnet att dela och reglera sina känslor och desto svårare känslor det är fråga om desto mera behövs den vuxna. Median så som TV; spel, pekplattor etc, skapar känslor, men varken delar eller hjälper till med att reglera känslor. Kommunikationen som allt mera sker indirekt via dylika tekniska hjälpmedel har hos barn lett till en längtan av vuxna.  Professor Tamminens föreläsning var en bra påminnelse om betydelsen av interaktion och hur viktigt känslor är för interaktionen.

Efter professor Tamminen fick vi höra professor Jokinen. Om det inte varit klart från tidigare så blev det nu, begreppet familj blir hela tiden mera mångfacetterat. Trots att den ideologiska bilden av mamma, pappa, barn lever fortsättningsvis starkt, så är familjerna i dagens och framtidens Finland, allt oftare annorlunda, än idealbilden. Framtida utmaningar för servicen kommer att vara bland annat den ökande mängden ensamhushåll (40 % av kvinnorna i huvudstadsregionen antas bli barnlösa), den stora mängden barn som under sitt liv kommer att uppleva föräldrarnas skilsmässa. Med tanke på servicen så borde vi enligt professor Jokinen utveckla mera service för barnen, som upplever skilsmässa. En stor utmaning kommer också att vara den stora ojämlikheten mellan barnfamiljer. Professor Jokinen lyfte medelklassfamiljen, med två utbildade och förvärvsarbetande vuxna med max 2-3 barn som vinnare, medan lågutbildade arbetslösa ensamförsörjare med flera barn som förlorare. Detta har stor betydelse eftersom fattigdom har konsekvenser, som bland annat mentala problem, omhändertagningar, mindre sociala nätverk och som vuxen större risk för arbetslöshet och fattigdom. I internationella jämförelser klarar sig Finland bra när man ser på barnens välbefinnande i stort. Lika bra ser det inte ut om man ser på t.ex. skoltrivsel och riskbeteende och som kommande utmaningar lyfte professor Jokinen fram barnfattigdom, ojämlikheten mellan familjerna och den offentliga sektorns nedskärningar.

Efter lunchpausen fick vi höra om hur man i Eksote har åstadkommit en förändring i service strukturen, samt fick en presentation om hur servicehelheten för barn, unga och familjer ser ut.  Seminarieprogrammet avslutades med gemensam diskussion och till sist bearbetades dagens innehåll av Tampereen tarinateatteri. Under deras ledning fick numera pensionären, den tidigare familjecenteraktivisten Riitta Viitala uppmärksamhet och tack för det betydande arbete hon gjort.

Dagen avslutades med en fin mottagning, som Tammerfors stad bjöd på i Rådhuset.

Den andra dagen inleddes med parallellsessioner. Undertecknad deltog i sessionen om familjecenter i Finland nu och i framtiden. Dagen inleddes med en video, där man samlat familjernas tankar om familjecenter. Därefter fick vi inblick i hur dagens familjer kan bli hjälpta av servicesystemet och familjecentret och när detta kanske inte ser. Som arbetsmetod användes det sk ”Eriarvospelet” som grundade sig på barnleken Färg. Det som blev klart att invandrare med bristande kunskaper i finska (och säkert på en svensk ort i svenska) samt vissa ungdomar kan falla i mellan.

Under den resterande tiden av parallellsessionen fick vi först höra hur familjecenter I Finland har utvecklats under Kaste-perioden och hur familjecenter i Finland i dag ser ut. Dessutom fick vi en inblick i hur man tänker att familjecenter finns med en som en del av servicen för barn, unga och familjer i framtiden och hur Kasteprojektchefen Niina Remsu, planerare Pia Hietanen från Tammerfors samt programchef Ulla Lindqvist från Emma & Elias-programmet ser på familjecenter och framtiden.

På eftermiddagen fick vi inblick i det konkreta utvecklingsarbetet när Tytti Rantanen som fungerat som projektchef för LasSe-projektet delade sina erfarenheter från utvecklingsarbete från 2009 fram till idag.

Före dagarnas sista taltur av barnombudsmannen Tuomas Kurttila, fick vi höra om planerna för spetsprojektet för utveckling av barn- och familjetjänster samt om helhetsmodellen för tjänster för barn, unga och familjer som planerats som en del av sote-reformen.

Seminariepresentationer finns tillgängliga via länken

https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/koulutukset/pitkajanteista-tyota-lasten-nuorten-ja-perheiden-hyvaksi 

Mia Montonen