’FSKC/MWI informerar’ informerar om FSKC:s och Mathilda Wrede-institutets egen verksamhet. För att få informationenen direkt till din e-post kan du skicka ett meddelande till torbjorn.stoor(at)fskc.fi

 

HÖSTEN 2023

 

Välkommen på forskningsmorgonkaffe i socialt arbete som vi bjuder på i webbinarieform under höstmånadernas varje sista fredag!

 

Kom och ta del av aktuell forskning inom socialt arbete! Tillställningarna består av korta presentationer som hålls av forskare och det finns tid för frågor och svar. De erbjuder en möjlighet att del av aktuell forskning inom socialt arbete och att föra en dialog mellan forskning och praktik.


Höstens första webbinarium ordnas både på svenska och finska, men du kan delta i diskussionen på svenska även under de två följande finskspråkiga webbinarierna
Tillställningarna ordnas i Teams och är öppna för alla intresserade. Ingen förhandsanmälan krävs. Höstens program hittar ni nedan.

Fre 29.9. klo 9–10.00
Att forska ur ett barncentralt perspektiv/ Tutkiminen lapsilähtöisestä näkökulmasta
Siv Kola, doktorand, Helsingfors universitet

Fre 27.10. klo 9–10.00
Tietojärjestelmät ja tiedolla johtaminen sosiaalipalveluissa
Samuel Salovaara, yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto

Fre 24.11. klo 9-10.00
Vaikuttavuuden arviointi sosiaalityössä
Elina Aaltio, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto/erikoistutkija,THL
Tilläggsinformationen och länken till webbinarierna hittar du här:

 

TIDIGARE EVENEMANG 

 

HPRC:s evenemang våren 2023

Välkommen till Helsinki Practice Research Centres (HPRC) evenemang under våren 2023, för att höra om och diskutera aktuell forskning. 

Under våren återkommer Dagen för praktikforskning, Practice Research Talks samt International Doctoral Practice Research Seminar, vilka lanserades 2022. Dessutom piloterar Kompetenscentret för det sociala området i Nyland Socca tillsammans med Nylands Praxis-nätverk Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete, särskilt riktat till professionella inom klientarbete.  

Målgrupp

HPRC:s evenemang är öppna för alla intresserade av forskning. Målgruppen för Dagen för praktikforskning och Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete är bl.a praktiker, ledningen, experter och utvecklare inom det sociala området. Practice Research Talks –webbinarium och International Doctoral Practice Research Seminar ordnas på eneglska och riktar sig därför till såväl den nationella som den internationella forskningsgemenskapen.   

Vårens forskningsmorgonkaffe -webbinarier ordnas på finska, men du kan delta i diskussionen även på svenska. Dagen för praktikforskning ordnas tvåspråkigt. The International Doctoral Practice Research Seminar and Practice Research Talks take place in English. 

31.3. klo • kl. 9.00–10.00  Sosiaalityön tutkimusaamukahvit • Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete 

Webinaari • webbinarium 

Luottamuksen rakentumisen elementit sosiaalityössä iäkkäiden asiakkaiden kanssa 

Tiina Soukiala, erikoissuunnittelija, Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto 


28.4. klo • kl. 9.00–10.00  Sosiaalityön tutkimusaamukahvit • Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete 

Webinaari • webbinarium 

Taloussosiaalityö lapsiperheissä 

Katri Viitasalo, erikoistutkija, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto 

Meri Moisio, projektitutkija, Turun yliopisto/INVEST 


5.5. klo • kl. 12.00–15.30 Käytäntötutkimuksen päivä • Dagen för praktikforskning 

Hybriditilaisuus • hybridevenemang
 

17.5. at 10.00–12.00 International Doctoral Practice Research Seminar 

Webinar
 

24.5. at 10.00-11.30 Practice Research Talks 

Webinar 

Democratising Knowledge Production through Methodological Innovations 

Sui-Ting Kong, Associate Professor in Social Work, Durham University
 

26.5. klo • kl.  9.00–10.00  Sosiaalityön tutkimusaamukahvit • Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete 

Webinaari • webbinarium 

Vaikuttavuuden arviointi sosiaalityössä 

Elina Aaltio, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 


Tilläggsinformation:

Ytterligare information om program och anmälan uppdateras på HPRC:s webbsida inför evenemangen.
https://www.helsinki.fi/sv/natverk/helsinki-practice-research-centre

Forskningsmorgonkaffe i socialt arbete:  

https://www.socca.fi/tapahtumat 


****************


12.01.2023

Välkommen på jobb till FSKC som regional koordinator för Kansa-koulu 5 projektet!

FSKC söker nu en regional koordinator till det av social- och hälsovårdsministeriet finansierade projektet Kansa-koulu 5 för dokumenteringsutbildning inom socialvården. Projektet är det femte i sitt slag och vi har hittills utbildat 4.311 dokumenteringsexperter runt om i landet både på svenska och finska sedan 2015. Projektet leds av kompetenscentret inom det sociala området i Egentliga Finland – Vasso.

Genom detta uppdrag får du tillsammans med oss på FSKC, och i samarbete med många och verkligen sakkunniga kolleger i de andra kompetenscentren runt om i landet, jobba med att utbilda och motivera dokumenteringsexperter i välfärdsområden, organisationer och privata sektorn. FSKC ansvarar för projektets svenska arbetspaket och vi jobbar sålunda i hela Svenskfinland. Utbildningen sker i en digital miljö med nya och intressanta verktyg. Vidare kommer du att få jobba med utbildningsmaterialet och materialets uppdatering. Arbetet är strategiskt viktigt med tanke på socialvårdens kunskapsproduktion överlag, och speciellt vad gäller förberedelserna för socialvårdens koppling till Kanta-tjänsterna.

Vi önskar att du har en lämplig högskoleexamen och gedigen kunskap om dokumentering inom socialvården. En framgångsrik skötsel av arbetet förutsätter att du, förutom det starka substanskunnandet, har förmåga att samla och hantera nätverk för professionella i Svenskfinland, kan producerar utbildningsmaterial t.ex. i form av videopresentationer och är förtrogen med kommunikation i sociala medier. Goda kunskaper i båda inhemska språken behöver du också ha. Kännedom om Svenskfinland räknas till fördel.

Anställning kan börja enligt överenskommelse och pågår under ett år om arbetstiden är heltid. Det finns också möjlighet till deltidsarrangemang. För uppgiften betalas en månadslön som en helhetslön om 4.200 €. Arbetsvillkor i övrigt enligt AKTA.
Klicka här för mer info om projektet på finska: https://vasso.fi/hankkeet/kansa-koulu/

Intresseanmälan för uppgiften och CV:n sänder du till torbjorn.stoor@fskc.fi. Vi anställer den regionala koordinatorn enligt överenskommelse. Vi emotser din intresseanmälan gärna och senast 30.01.2023.

Mera information ger:
Verkställande direktör
Torbjörn Stoor
e-post: torbjorn.stoor(ät)fskc.fi
tfn +358 40 717 7367


18.11. 2022

Egentliga Finlands social- och hälsocentralsprojekt ordnar i januari 2023 den första svenskspråkiga webbutbildningen "Föra barnen på tal". Utbildningen för anställda inom småbarnspedagogiken samt förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen består av tre delar och för servicefältet (social- och hälsovården, kurators- och psykologtjänsterna samt ungdomstjänsterna) består den av fyra delar. Om de så önskar kan också anställda inom småbarnspedagogiken samt förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen delta i den fjärde delen. Se mer nedan. Anmälningar: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/6d909ae1-bdc8-48d5-9bfa-3ef3b47a5856?displayId=Fin2661377

Mera info här

​*************************
26.10.2022

Välkommen till Practice Research Talks Webinar 17.11 klockan 10–12 

Professor Christa Fouché från Aucklands universitet presenterar via zoom:
Results to Practice: Navigating Complexities to Create Meaningful Impact
Efter Christa Fouchés keynote får vi först lyssna till specialsakkunnig Heidi Muurinen från Institutet för hälsa och välfärd som kommenterar anförandet, och därefter följer öppen diskussion med alla deltagare. 

Du kommer till tillställningen här:

https://helsinki.zoom.us/j/69248608787?pwd=VzFGS0Rwenh4NXhXSDFTQzNDNVNIQT09 

(Meeting ID: 692 4860 8787, Passcode: 019927) 


För mer information:

Tuuli Lamponen, D.Soc.Sc.​
University lecturer in social work, University of Helsinki
tel. +358 294123883
tuuli.lamponen@helsinki.fi
Research coordinator in Helsinki Practice Research Centre (HPRC)
Postdoctoral researcher, University of Tampere
Researcher in: Lastensuojelu lapsen etuna? (ETU) 
 

​*************************
18.10.2022
Hur förändras socialvårdens dokumentation och vad är Kansa-koulu 4.0 projektet?

FSKC:s projektarbetare Micaela Nyström och Veronica Lundqvist berättar om hur dokumentationen inom socialvården inom de närmaste åren betydligt kommer att förändras och hur organisationerna inom socialvården får utveckla sina dokumenteringsrutiner. Ni får också höra om hur vårt projekt Kansa-koulu 4.0 stöder detta arbete.

Till podcasten:
https://soundcloud.com/detsocialarummet/hur-forandras-socialvardens-dokumentation-och-vad-ar-kansa-koulu-40-projektet

Läs mer om projektet här:
https://vasso.fi/sv/dokumenteringsforum/

https://vasso.fi/hankkeet/kansa-koulu/

​*************************
05.10.2022:
Helsingfors stad inbjuder till seminarium 04.11.2022 som ordnas under svenska veckan. 

Svenska veckan seminarium 2022
Målsättningen med Svenska veckan seminariet är att granska ett aktuellt tema för social- och hälsovården ur de svenskspråkiga invånarnas och den svenskspråkiga servicens perspektiv. Årets tema är ”Välmående och inspiration från naturen”. Vi kommer att få ta del av naturens hälsofrämjande effekter, så som återhämtning och välmående från naturen. Under förmiddagen hör vi talturer av bl.a. Folkhälsan och Äldreinstitutet. Dessutom ger Marthaförbundet tips på ekonomiskt sparande och ekologisk mat. Komiker Christoffer Strandberg avslutar seminariet. Seminariet är riktat till all personal inom social- och hälsovårdssektorn och intresserade av ämnet. Seminariet inleds med frukostservering. Välkommen med!
Tidpunkt: 4.11.2022 kl. 8.30–12.00
Plats: Paasitorni, Paasivuorigatan 5 A
Arrangör: Arbetsgruppen för svenskspråkig service
Tilläggsinformation om innehåll: 
Ida Nikula, ida.nikula@hel.fi
Tilläggsinformation om anmälning:
sotekoulutus@hel.fi eller tel. 09 310 23242

Anmälning
Anmälan senast fre 21.10.2022 via onni.hel.fi
Fyll i ”Palvelutunnuksella”-fältet SVENSKA2022 -> Kirjaudu -> Ilmoittaudu -> Fyll i nödvändiga kontaktuppgifter -> Seuraava -> Hyväksy.

​*************************

05.10.2022:
FSKC deltar med en programpunkt 31.10.2022 under utvecklingsdagen för de tvåspråkiga välfärdsområdena.

Programmet Framtidens social- och hälsocentral ordnar en utvecklingsdag för de tvåspråkiga välfärdsområdena 31.10.2022:

​*************************
16.09.2022:
Nytt Podcast avsnitt i Det sociala rummet:


Projektarbetarna Veronica Lundqvist och Micaela Nyström öppnar upp utvecklingsarbetet och speciellt det systemiska utvecklingsarbetet som görs i de sektorsövergripande barnskyddsprojekten TOP- och Tullas i Svenskfinland. Välkomna att lyssna till det senaste och det viktigaste på området för utveckling av barnskydd!

Följande avsnitt handlar om dokumentering och Kansa-kouluprojektet. Välkommen att lyssna också på det!

Läs mer om projekten här:
vasso.fi/tuki-oikeasta-paikasta/framsida

www.socca.fi/lapset_perheet_ja_…stensuojelu_-hanke



*************************

13.06.2022

Ställningstagande – ”Socialvårdens högklassiga FUUI-verksamhet bör tryggas i social- och hälsovårds-reformen”. Universitetsnätverket Sosnet, universiteten som erbjuder utbildning i socialt arbete, kompetenscenternätverket

https://www.uef.fi/fi/artikkeli/kannanotto-sote-uudistuksessa-tulee-turvata-sosiaalihuollon-laadukas-tutkimus-koulutus-ja?fbclid=IwAR1F-cM1kC5dRRIpodCwiwgITvquS27Nfq-e0m0UcbRkJwj10xLkvDUP4Gk

 

*************************

På FSKC:s youtubekanal kan du följa med en viktig föreläsningsserie om sexuella övergrepp mot barn och unga. 

 

I föreläsningsserien kan professionella och studerande bekanta sig med frågor gällande sexuella övergrepp mot barn och unga, om pedofili och förebyggande arbete, hur barn bör bemötas i samband med misstankar, hur man kan hjälpa barn att berätta om övergrepp, om falska misstankar, övergrepp på nätet och anmälningsskyldighet. 

 

I föreläsningsserien deltar experterna Patricia Thesleff (Sexualterapeut, Arbetshandledare, Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS)), Julia Korkman (Docent i rättspsykologi (HU) samt projektforskare vid Åbo Akademi, med lång erfarenhet av utredningar av misstänkta brott mot barn (vid Rättspsykologiska enheten för barn och unga, HUS)) och Jenny Lehtinen (kriminalöverkonstapel vid enheten för människohandel och illegal invandring vid Centralkriminalpolisen, med erfarenhet som barnutredare).

 

Du hittar videona på FSKC:s hemsida: https://fskc.fi/projekt/forelasningar/

 

Två diskussionstillfällen med Julia Korkman och Patricia Thesleff via Teams

I mars ordnas dessutom två tillfällen via teams då professionella får diskutera med Julia Korkman och Patricia Thesleff och ställa frågor. Julia och Patricia svarar gärna på frågor som relaterar till föreläsningarnas innehåll, och vi hoppas att få en diskussion som kan stöda professionella i deras arbete. Vi ber er anmäla er till detta tillfälle under följande länk och ställa er fråga via webropolblanketten. Man får förstås också ställa frågor under tillfällets gång! 

Kolla gärna in videona före detta tillfälle!

 

Tidtabell för teamstillfällena

2.3 kl. 10-12: Julia Korkman. Anmäl dig här: https://link.webropolsurveys.com/S/865164220D09B59C

 

9.3 kl. 13-15: Patricia Thesleff. Anmäl dig här: https://link.webropolsurveys.com/S/3F51C4CC11346004

 

Anmälan stänger 1 vecka före tillfället, och då skickar vi också möteskallelsen. 

 

Videoserien är producerad i samarbete mellan Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området och Yrkeshögskolan Arcada, med stöd ur Svenska kulturfonden. 

 

****************************************************************************************************

 

 

Hej alla och med en hälsning inför årsskiftet! 

2021 i ett nötskal

Året som gått har igen varit för en var av oss ibland besynnerligt i den meningen att historiska beslut å ena sidan har fattats för vår bransch och å andra sidan har vi fått ändra på våra planer, både strategiska och praktiska. Dvs arbetet med social- och hälsovårdens framtida strukturer och speciellt med FUUI-frågor har varit utmanande för oss i branschen. Men kanske inte så konstigt, eftersom det är den största förändringen som knackar på dörren.

Dock och därtill har vi för FSKC:s del glädjande nog fått jobba med omfattande och mångsidig utvecklingsverksamhet som täckt hela Svenskfinland. Det är inte varje år det är möjligt. Vi har fått främja det strategiskt viktiga dokumenteringskunnande och socialvårdens informationshantering på svenska och för första gången så här gediget. Vi har jobbat intensivt för att utveckla barnskyddet med ett sektorsövergripande grepp och med ett utmärkt fint fokus på de svenskspråkiga barnens och professionellas väl och framtid. Snart kommer vi att publicera hela 9 videoföreläsningar om sexuella övergrepp mot barn och unga som alla intresserade kommer att få ta del av – dessa också på svenska. I år har vi satsat också hårt på forskningsarbete. Som ni vet har vi en ny doktor i vår skara! Vi har fördelat tid och omsorg på att jobba för egen forskningsverksamhet inom barnskyddet och det också på svenska (VTR-programmet) och inom Mathilda Wrede institutet har också pågått mycket intressant forskningsverksamhet under hela året med två högst intressanta och nya teman. Dessa kommer vi att återkomma till under nästa år minsann. Allt detta arbete och lite till i enlighet med strategin för att främja på forskning baserad utvecklingsverksamhet för det sociala området, på svenska.

Och ännu men inte minst. Stort tack till er alla i styrelsen för stöd, uppmuntran och formulerande av framtidstro till oss alla här. Det uppskattas massor och det speciellt under dessa utmanande tider. Förträffligt stort tack också till Veronica, Micaela, Veronica och Ilona och Fanny för förtjänstfullt och engagerat arbetet för utvecklingen av och forskningen om det sociala området. Er insats innehåller en märkbar förstärkning av arbetet för svensk forskningsbaserad utveckling. Det har varit strategiskt viktigt för FSKC, men ännu viktigare för den svenskspråkiga befolkningen och de professionella. Spåren av ert arbete kommer att synas länge och väl.

GOTT NYTT ÅR TILLÖNSKAS ALLA!
 

Torbjörn Stoor
Verkställande direktör
torbjorn.stoor@fskc.fi
+358 40 717 7367